ONDEUGEND OUDER WORDEN

 

Ouder worden is een bevrijding. Je ontwikkelt de kunst om het aardse bestaan blijmoedig en soms zelfs euforisch te beleven, en komt in een levensfase terecht waarin plaats is voor een goed boek, poëzie en intense, rijke ervaringen. Elke rimpel heeft een verhaal, en je kunt eindelijk naar de dingen kijken met een knipoog. Dat is de beleving van Zaki, zelf bijna zeventig. Senioren worden meestal - onder andere door de media - als minderwaardig afgeschreven. Want jonger is zogezegd beter. Een karikatuur, natuurlijk. Eeuwenlang stond een hoge leeftijd voor verwezenlijkingen, ervaring en wijsheid die respect verdienden. Zaki heeft het over de wondermooie levensherfst, waarin we meer presteren en beter tegen stress bestand zijn. We hebben meer geduld en genieten van de intense relaties met onze partners en kleinkinderen. We kunnen de deugniet in onszelf weer aan het woord laten. En problemen bestaan niet langer, of zijn in elk geval niet meer van belang. Eindelijk hebben we tijd voor kwaliteit. Het is een hoopgevend idee voor jongere mensen: oud zijn is iets prettigs om naar uit te kijken.

 

Er is ook een aparte facebook pagina met updates en de mogelijkheid om je eigen verhaal te vertellen.

www.facebook.com/ondeugendouder


LOVE SONGS

love songs zaki.jpg

 

Dit boek is de openhartendag van de muzikanten die ons emotionele interieur wat stijl hebben gegeven. Het openbaart ons wat hen ertoe gebracht heeft, wat hen ertoe veroordeeld heeft, wat hen overkomen is bij het schrijven van hun lovesong. En vooral: voor wie hebben ze het gedaan? Wie waren al die lovers? Tall and tan and young and lovely?

De actrice Britt Ekland schrijft in haar autobiografie True Britt hoe ze op een ochtend rockzanger Rod Stewart aantrof die de hele nacht aan een lied voor haar gewerkt had. Hij begon het prompt voor haar te zingen: 'You're in My Heart, You're in My Soul'. Dat zijn de roerselen waarover dit boek gaat. Stewart die, met de nacht nog in de tanden, alleen voor zijn geliefde staat met een lovesong voor haar. Een vertederend beeld waarvoor ik veel respect heb. Dat je je zo kwetsbaar kunt opstellen in de liefde, dat is de scherpe hoek in de cirkel van ons bestaan.

 


9789022333266.jpg

Dit is ondeugend 2. OndeugendER Ouder Worden is grotendeels ontstaan uit de contacten met de mensen die naar de lezingen kwamen. Meer ondeugendheid, meer humor, maar ook meer over dementie, holebi senioren enzovoort. Annelies Rutten zei over het boek :

Beste mensen, lees het, dat boek. En, belangrijk, geef het door aan de andere generaties. Kinderen en kleinkinderen. Want we hadden nood aan een Zaki die het opneemt voor zijn generatiegenoten. Maar we hebben ook nood aan jongeren die met andere ogen naar ouderen kijken en meer respect opbrengen. Laat het hen dus lezen. En geniet, naast de schoonheid van de zilveren jaren, van de andere ogen waarmee ze u hopelijk bekijken.

Ik heb dit boek ook wat verlucht met kleine tekeningen. Er staat een kort toneelstukje in, speciaal voor senioren geschreven. Veel plezier er mee.