Ik ben blij dat ik geboren ben. Anders is het geen leven.

Het verhaal gaat dat ik geboren ben uit euforie. Het einde van de tweede wereldoorlog. Mijn vader was moeten vluchten naar Frankrijk, kwam terug thuis, en het gevolg was een 'achterkomertje' de jongste van een gezin met vijf kinderen. Is het daarom dat mijn hele leven een soort aaneenschakeling van intense momenten geworden is? Intens in het plezier, in de ernst, in de nood aan vriendschap. 

Ik heb natuurlijk veel geluk gehad omdat de mensen rondom mij toelieten dat ik de chaos van 'het leven is een feest' heb kunnen uithouden. Frida, mijn stimulerende partner en begrijpende vrouw, op kop. Haar intelligentie en liefde hebben de verveling tot een minimum kunnen beperken.

Je zal mij niet horen klagen.

Hiernaast heeft Jo, zoals dat hoort in deze maatschappij, mijn leven in stukjes gekapt.

GEBOREN in Gent. Lang genoeg geleden.

ZAKI komt van de voornaam van Jackie Dewaele. Ontstaan op school (St. Lukas) wegens korter en grafisch leuker, en naar de uitspraak in de Gentse taal: Jackie = zaki. Ontdekt achteraf dat het ook een gebruikelijke Arabische voornaam is die 'zuiver' betekend. Dat was puur meegenomen, dus.

DEE JAY begonnen midden in de jaren 60. De radio ontdekte de rock en popmuziek, en de eerste Vlaamse disc jockey bestormde de huiskamers: zaki. Werd de nr. 1 dj op radio, in clubs en dancings. (zowat StuBru avant la lettre). Een paar jaar later vormde hij ook de eerste drive in show van het land met Mike Verdrengh: de Mike en Zaki show, 10 jaar lang aan de absolute top.

Tot diep in de jaren 80 bleef Zaki zijn kenmerkende mix van dansbare pop, rock, soul en noem-maar-op muziek draaien in zowat elke gemeente van het Vlaamse land. Sinds 2004 is hij opnieuw als deejay aan de gang met de dansbare muziek van vandaag - en zelfs de voorbije 1000 jaar.

TELEVISIE was er ook al snel bij. Eerst voor Tienerklanken (o.a. Muzieksien en Zakeswazegge) en de kindertelevisie op woensdag namiddag bij de VRT. In de jaren negentig ging hij geheel op in de televisie productie, en presenteerde ook zelf shows, o.a. Cijfers en Letters, Lingo, Viersprong, Taxi en de talkshow Zaki. Hij was ook de producent van het vermaarde muziekprogramma op Kanaal2: Rock Rapport (dat meteen de H van Humo kreeg). 

RADIO begon in de studententijd, en leverde programma's op als 'Rudy's Club', 'Hi Tension' 'Jamazaki', 'De Kleinste Keuze', 'Er komt geluid uit het Behang'. Recent, was hij opnieuw te horen tijdens de zomer op Radio1 met Zomerlief.

TONEEL van jongsafaan in amateur-gezelschappen, later hoofdrol in 'Troetelschijf' van Stephen Poliakoff bij theater Vertikaal. En dan de rollen van Deejay, Kindervriend en Presentator van spelprogramma's (sic). In de laatste jaren toneel bij Desillusie en Victoria, en gastrollen in Flikken, Rupel en Urbanus.

SCHRIJVEN voor heel wat dag en weekbladen. Een paar boeken, wat gedichten, een Eddy Wally muziektheater stuk, liedjesteksten, noem maar op.

VADER van twee zoons die wereldsucces kennen met hun groep Soulwax, en als 2manyDJ's. Hij wordt nu inderdaad dikwijls beschreven als 'de vader van'. Hij zegt dat hij dat prachtig vindt.

Jo Ernalist — 25/09/05